Kryptering ger terroristerna övertaget
””
Terrormisstänkte Rakhmat Akilov var aktiv via flera olika krypterade appar, bland annat Zello, Telegram och Whatsapp. Månaderna före lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm kommunicerade han intensivt med andra våldsbejakande islamister om att "köra över otrogna", tillverka bomber och svära trohet till terrorrörelsen IS.
"Hög ribba"
Att Akilov gick under radarn har ifrågasatts och kritiserats. Men han är samtidigt inte den ende. De krypterade apparna har länge orsakat stora problem i brottsbekämpningen. På senare tid har utvecklingen accelererat och i dag bedömer polisen att så mycket som 97 procent av den digitala kommunikationen är krypterad.
Enligt såväl polis och säkerhetspolis som terrorexperter är chattkonversationer som sker i hemliga kanaler i princip omöjliga att komma åt.
””
Det ska också vara praktiskt möjligt att avlyssna, vilket det med mycket av den krypterade kommunikationen i dag inte är, enligt Ahlqvist.
Även om personer öppet uttrycker terrorsympatier är de svåra att hitta, säger han.
””
Ny metod
Med så kallad hemlig dataavläsning (HDA) skulle polisen kunna kringgå krypteringen och spionera direkt i misstänkta brottslingars datorer och mobiltelefoner. Ett förslag om detta ligger just nu på regeringens bord. Men Ahlqvist varnar för alltför höga förhoppningar.
””
TT