Annons

Kippavandring i Lund efter misstänkt hatbrott

Efter flera dåd mot judar i Lund genomfördes en kippavandring i universitetsstaden på torsdagskvällen. "Judiska hem brann 1938. Varför brinner det 2018? ", frågade sig arrangörerna inför vandringen.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Åttio år har gått sedan Kristallnatten i Tyskland - en månad har gått sedan ett radhus stod i lågor i Lund. Polisen utreder branden som ett hatbrott med antisemitiska förtecken. I huset bodde en person som är engagerad i judiska sammanhang och som tidigare utsatts för hot och trakasserier.

När Judiska församlingen i Malmö och Judiska centret i Lund skulle uppmärksamma minnet av Kristallnatten föll därför valet på just Lund.

Annons

"Väldigt oroväckande"

””

Även i somras gjordes ett försök att starta en brand hos en judisk person i Lund. Händelser som dessa har fått svenska judar att fråga sig om det nu börjar bli dags att flytta från Sverige, enligt Sieradzki.

””

Manifestation vid domkyrkan

I en debattartikel nyligen lyfte han frågan om det svenska samhällets skydd. Enligt en undersökning som genomförts av det Judiska centralrådet är polisbevakningen kring synagogor och judiska skolor i grannländerna mer omfattande än i Sverige och de judiska församlingarna får större bidrag till sina egna säkerhetsorganisationer.

Efter kippavandringen i Lund hölls det en manifestation vid domkyrkan, där även företrädare för Svenska kyrkan och Islamiska förbundet i Malmö medverkade, liksom ett ögonvittne till Kristallnatten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons