KI granskar toppkirurg

En världskänd kirurg som Karolinska institutet (KI) friat från misstankar om forskningsfusk blir nu utredd på nytt. Nu misstänks han för att ha lämnat felaktiga uppgifter i sin CV. Historien har rullats upp av den amerikanska tidningen Vanity Fair.(TT)
Publicerad 8 januari 2016

En världskänd kirurg som Karolinska institutet (KI) friat från misstankar om forskningsfusk blir nu utredd på nytt. Nu misstänks han för att ha lämnat felaktiga uppgifter i sin CV.

Historien har rullats upp av den amerikanska tidningen Vanity Fair. KI ska nu granska de uppgifter som forskaren lämnade i samband med sin anställning 2010.

"KI kommer bland annat att kontakta de lärosäten där forskaren tidigare verkat. Utredningen kommer att bedrivas skyndsamt, men när den kan vara färdig går inte att säga i nuläget", skriver KI på sin hemsida.

Kirurgen skapade sig ett namn genom en metod där patienter fick en del av luftstrupen utbytt mot en konstgjord del, klädd med stamceller från patientens ryggmärg.

Av de tre patienter vid Karolinska universitetssjukhuset som fick konstgjorda luftstrupar avled två och den tredje hamnade i intensivvård. Kirurgen är föremål för förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

TT