Annons

Kackel lugnar på demensboenden

Det är rena hönsgården på demensboenden i England. På ett 30-tal platser behandlas de boende med hönsterapi. De pickande fåglarna hjälper mot ensamhet och depression hos de dementa har minskat. Projektet kallas Henpower och har spridit sig till flera länder.(TT)
Publicerad 5 januari 2017

Projektet kallas Henpower och har spridit sig till flera länder. Aubrey Lewis, boende på ett vårdhem i delstaten New South Wales i östra Australien, led av depression och satt ofta ensam och isolerad på sitt rum innan hönan Priscilla kom in i hans liv.

””

Hon beskriver att det vanligtvis är svårt att få ut de boende från sina rum, men efter att hönsen flyttat dit går de varje morgon ner för att titta till och sitta tillsammans med djuren.

””
Annons

Projektet har utvärderats av forskare på Northumbria University i England och studien visar att depression och ensamhet minskar. Vissa boenden har även rapporterat ett minskat behov av antipsykotisk medicinering, men en betydligt större vetenskaplig studie planeras för mer säkra slutsatser, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons