Inget avslut om asylfartyg - rättegång väntar

Migrationsverket och rederiet bakom det tänkta flyktingfartyget Ocean Gala norr om Härnösand kommer inte överens. Parterna står för långt ifrån varandra. De har förhandlat med varandra muntligen i Norrköpings tingsrätt, men inte lyckats hitta någon samförståndslösning.(TT)
Publicerad 9 februari 2018

De har förhandlat med varandra muntligen i Norrköpings tingsrätt, men inte lyckats hitta någon samförståndslösning. Därmed väntar rättegång, skriver SVT Västernorrland.

Det stora kryssningsfartyget Ocean Gala var tänkt att bli ett asylboende 2016 men rederiet Floating Accommodations fick inte alla tillstånd som krävdes och Migrationsverket backade från kontraktet.

Det ledde till en långvarig konflikt. Floating Accommodations ställde ett mångmiljonkrav på Migrationsverket, bland annat för kostnader som ombyggnation av fartyget, hyra, hamnkostnader och bränsle. Fartyget lämnade Utansjö hamn norr om Härnösand efter sex månader utan att någon enda asylsökande bott på fartyget.

Det befinner sig enligt de senaste rapporterna utanför Malta under nytt namn, Island Escape, där planen är att återgå till kryssningstrafik.

Två amerikanska män som varit drivande i projektet har jagats av de amerikanska myndigheterna. De har förekommit i flera rättsfall i USA, bland annat för att ha lurat tusentals personer på miljontals dollar genom vilseledande affärsmetoder.

Rättegången kan hållas tidigast efter sommaren 2018.

TT