Influensa övervakas hos flyktingar

På kort tid har 112 människor dött av svininfluensa i Iran. Folkhälsomyndigheten tror inte att något hänt med viruset, men tar prover från flyktingar som kommer hit med symptom. Influensasäsongen är i full swing i hela landet och nu efter alla helger väntas smittspridningen ta fart ytterligare.(TT)
Publicerad 6 januari 2016

Influensasäsongen är i full swing i hela landet och nu efter alla helger väntas smittspridningen ta fart ytterligare.

Svininfluensan, H1N1, är en av dessa. I Iran har 112 människor dött av svininfluensa sedan mitten av november, framför allt i de sydöstra delarna av landet.

Folkhälsomyndigheten har dock svårt att säga om det är ovanligt många eller inte. Iran är ett stort land med många invånare och influensa skördar ett antal offer varje år, så även i Sverige.

Tidig säsong

””

I år började influensasäsongen ovanligt tidigt i Sverige. Den främsta orsaken till det är att ovanligt många tog med sig smittan efter resor till Asien och länder runt ekvatorn, samt flyktingsituationen.

””

Som rutin karakteriserar Folkhälsomyndigheten ett antal prover varje säsong, både hos svenskar och nyanlända, för att se om det är något som avviker.

Gott skydd

””

Det bästa sättet att skydda sig är att vaccinera sig. Något som myndigheten rekommenderar, framför allt om man tillhör en riskgrupp.

””

TT