Annons

Immunmedel har effekt mot lungcancer

Immunterapi ökar överlevnaden vid spridd lungcancer. Men det är bara vissa patienter som har stor nytta av behandlingen, skriver Dagens Medicin. I den aktuella studien, som presenteras på cancerkongressen Asco i USA, lottades 582 patienter med den vanligaste typen av spridd lungcancer.(TT)
Publicerad 1 juni 2015

Immunterapi ökar överlevnaden vid spridd lungcancer. Men det är bara vissa patienter som har stor nytta av behandlingen, skriver Dagens Medicin.

I den aktuella studien, som presenteras på cancerkongressen Asco i USA, lottades 582 patienter med den vanligaste typen av spridd lungcancer.

Annons

Patienterna fick antingen ett cellgift, docetaxel, eller nivolumab som är en antikropp som uppmuntrar kroppens eget immunförsvar att attackera tumörerna.

De patienter som fick docetaxel levde i snitt nio månader, jämfört med 12,2 månader bland dem som fick antikroppen. Men bland de patienter som fick antikroppen och vars tumörer uttryckte mycket av en viss markör (PD-L1) var snittöverlevnaden hela 17 månader. De levde alltså nästan dubbelt så länge som dem som fick cellgift.

Forskarna är positivt överraskade, inte minst med tanke på att prognosen vid lungcancer fortfarande är så pass dålig.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons