Id-kontroll på väg i landets skolor

Ingen giltig legitimation - ingen rätt att vara på skolan. Nu skärps säkerheten på många skolor för att hindra obehöriga att klampa in. Men i hela landet diskuteras åtgärder för att värna den trygghet som alla förväntar sig i skolan.(TT)
Publicerad 6 januari 2016

Skolattacken som kostade livet för en 17-årig elev, en lärare och en elevassistent i Trollhättan var en slags väckarklocka för många skolor. Allvarliga våldsdåd här? Ja, det hände i Sverige också, och öppenheten på många skolor är inte längre densamma. Id-kontroller, vakter och låsta dörrar är möjliga åtgärder som ska hålla objudna gäster borta och därmed öka säkerheten.

””

Och vissa hade redan skärpt säkerheten när Anton Lundin Pettersson tog på sig en svart mask och attackerade mörkhyade personer med ett svärd.

Tar fram plan

Perioder med en del bråk, stölder och drogförsäljning har fått Kalmarsunds gymnasieförbund, som sköter gymnasieutbildningen i Borgholm, Kalmar, Mörbylånga och Torsås, att ta fram en utvecklad handlingsplan mot grovt våld i skolan.

””

Skyltar med budskapet "ingen allmän plats" finns nu på alla dörrar, och övervakningskameror har börjat installeras.

””

Elev dömdes

Näst på tur står id-kontroll. Personal och elever ska från och med mitten av nästan termin tydligt bära id-handlingar.

””

Nyligen dömdes en 17-årig elev i Kalmar för olaga intrång på en annan skola. Trots att lärare uppmanade honom att avlägsna sig med motiveringen att han inte hade rätt att vistas där.

””

När skolorna tar steget till mer kontroll blir säkerhetsåtgärderna förmodligen permanenta, tror Per-Arne Andersson.

””

"Oundvikligt"

TT: Vad tycker du om den här utvecklingen?

””

I ett läge där säkerheten förstärks och när skolpersonal förväntas hålla koll på att det hänger en id-bricka runt halsen på människor i skolan ökar delvis kostnaderna, även om Kalmarsunds gymnasieförbund inte ser några jättestora utgifter för åtgärderna. Att inte ta kostnaden vore oförsvarligt, konstaterar Gustafsson. Lärarförbundets förbundsordförande är inne på samma linje:

””

TT