Hundar och kyla minskar hamnintrång

Den tilltagande kylan gör sitt - men också hundarna som dygnet runt söker av områden i Göteborgs hamn där problemen med intrång och fripassagerare på fraktfartyg minskat rejält. Två män, 20 och 23 år gamla, åtalades nyligen för olaga intrång i hamnområdet på ro-ro-terminalen i Göteborg.(TT)
Publicerad 5 januari 2016

Två män, 20 och 23 år gamla, åtalades nyligen för olaga intrång i hamnområdet på ro-ro-terminalen i Göteborg. Båda erkänner och bör enligt åklagaren straffas med dagsböter.

Intrången ska ha skett i augusti då hamnen också larmade om den våg av människor, främst albaner, som tog sig in på avspärrade områden för att komma med på fraktfartyg till Storbritannien.

Olagligt, men också farligt. Folk gömde sig i olika transporter, ibland under tågvagnar eller i hjulhus på lastbilssläp.

Bättre hundjobb

Sedan dess har det vänt. Någon gång i veckan avstyrs fortfarande förberedelser för, eller försök till, intrång men problemen är avsevärt mindre, berättar Magnus Rosenqvist, ställföreträdande säkerhetschef i Göteborgs hamn.

””
””

Kylan avskräcker

Att personer från just Albanien tog sig till Storbritannien via Sverige var känt för polisen redan innan det började rapporteras i fjol om illegala intrång i Göteborgs hamn.

Migrationen från Albanien hade ökat i hela Europa och i stora städer i Storbritannien ansågs det lätt att få jobb, och ändå hålla sig undan.

Att vägen via Göteborgs hamn inte används lika flitigt längre beror också på vädret.

””

TT