Annons

"Hot som riktas mot judar är inte tomma hot"

Åttio år efter Kristallnatten - då tiotusentals judar i Tyskland fängslades och flera hundra mördades - lever fortfarande antisemitismen i Sverige. Men den har delvis ny form, anser tre personer som TT intervjuat med anledning av minnesdagen.(TT)
Publicerad 9 november 2018

Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism:

””

Å ena sidan är den inte nödvändigtvis mer utbredd i befolkningen än tidigare, säger han. Å andra sidan är den starkare i kretsar som påverkar samhället, som de högerextrema och jihadistiska.

””
Annons

Antisemitiska brott har en särskild tyngd, säger Svante Weyler.

””
””

Svante Weyler vill se åtgärder på två områden för att stävja antisemitismen. Det handlar om säkerhet och utbildning.

””

I skolan kan inte eventuellt motstånd från enskilda elever vara en faktor när det ska undervisas om Förintelsen, något som har förekommit på en del håll.

””
””

Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Frivärld:

””

Katarina Tracz ser främst tre typer av antisemitism i Sverige.

””
””

Delvis är det kopplat till konflikten, men antisemitismen i regionen är djupare rotad än så och är många gånger att betrakta som "klassiskt judehat", anser Katarina Tracz.

””

Katarina Tracz vill se säkerhetsåtgärder och politiska ställningstaganden som svar på antisemitismen i Sverige.

””

Man måste kunna peka ut antisemitism i andra grupper än de högerextrema, säger Katarina Tracz.

””
””

Annons

Fredrik Sieradzki vid Judiska informationscentret i Malmö:

””

Fredrik Sieradzki säger att han blivit intervjuad om antisemitism hundratals gånger. Men det händer för lite. Mycket snack och liten verkstad, helt enkelt.

””
””

Antisemitismen måste upp på agendan på ett helt annat sätt än i dag, säger Fredrik Sieradzki. Polis, rättsväsende och skolan måste involveras mer.

””
””

Fredrik Sieradzki tror inte att allmänheten och makten har förstått allvaret. Sverige kan absolut inte slå sig för bröstet vad gäller säkerheten för landets judiska invånare, anser han.

””

När en judisk person utsätts för hatbrott kommer det sällan som en blixt från klar himmel, fortsätter Fredrik Sieradzk och pratar om vad som hänt i Europa de senaste åren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons