Annons

Historisk vecka i riksdagen väntar

Moderatledaren Ulf Kristersson blir på onsdag med stor sannolikhet den första statsministerkandidaten i modern tid som riksdagen vägrar att godkänna. Nya rundor ökar pressen på Centern och Liberalerna att bekänna färg på allvar.(TT)
Publicerad 11 november 2018

Först sju veckor efter att Stefan Löfven röstades bort som statsminister går nu regeringsbildningen in i skarpt läge. Efter veckor av ändlösa sonderingar och presskonferenser lika repetitiva som "Grevinnan och betjänten", får nu riksdagen ta ställning till en statsminister på onsdag morgon.

Det blir med all sannolikhet en historisk omröstning. Det har aldrig tidigare hänt i modern tid att en statsministerkandidat röstats ned i riksdagen.

Annons

Senast på måndag ska Moderatledaren Ulf Kristersson informera talmannen om vilka partier som ska ingå i hans regering. Klockan 10.30 lägger talmannen sedan fram förslaget i kammaren. Därefter bordläggs det en första gång. Proceduren kräver ytterligare en bordläggning som sker på tisdagen.

Historisk omröstning

Först på onsdag morgon klockan 9 går kammaren till omröstning.

Dessförinnan väntas partierna ha gett besked om hur de ska rösta. Både Liberalerna och Centern har sagt att deras tidigare beslut att rösta nej står fast. Liberalernas ledare Jan Björklund uppgav i sitt nyhetsbrev på fredagen att L kommer att rösta nej på onsdag. Centern hänvisar till respekt för talmannens process och säger att de ska ge besked först efter att förslaget lagts fram i kammaren.

Det kan ske först efter partiernas gruppmöten på tisdag eftermiddag, men enligt vad TT erfar kan det bli redan på måndagen.

Kristersson godkänns som statsminister om inte en majoritet, minst 175 ledamöter, röstar emot honom. Om C och L fullföljer vad de hittills sagt, så är 195 av riksdagens 349 ledamöter emot. Då spelar det ingen roll vad Sverigedemokraterna gör.

Skulle C och L mot förmodan lägga ned sina röster och SD gör samma sak eller röstar för, blir Ulf Kristersson statsminister.

Samling Lejonbacken

Då ska han redan på torsdag presentera en regeringsförklaring och en ministerlista. Därefter följer en regeringskonselj på slottet, varvid regeringsskiftet är ett faktum. Det sker då samma dag som övergångsregeringen lägger sin budget.

Det blir då traditionell fotografering av den nya regeringen på Lejonbacken, varpå de nya statsråden går till sina respektive departement.

Annons

Visst gny har redan hörts från Socialdemokraterna att tiden är väldigt kort för denna process. Normalt brukar det vara två dagar för att man ska hinna med rent logistiskt.

Fälls Kristersson, vilket är den väntade utgången, går bollen tillbaka till talmannen, som med stor sannolikhet då kallar in till en ny samtalsrunda.

Talman Andreas Norlén kan då välja att antingen ge Stefan Löfven (S) samma skarpa uppdrag som till Ulf Kristersson eller utse en ny sonderingsperson.

Ny runda

Det kan bli Centerledaren Annie Lööf, något S inte har uteslutit. Hon kan då gå till botten med sitt Alliansen plus MP-spår.

””

Eftersom ingen förutom Lööf och Björklund tror på det, kommer sedan sanningens ögonblick på allvar för Centern och Liberalerna.

De har hittills sagt "nej, nu", "i det här läget", till Kristerssons förslag. De har krävt att andra alternativ först måste prövas på djupet. Det innebär att de är öppna för att ändra sig när det väl har skett.

””

Centern och Liberalerna kommer förr eller senare att tvingas visa korten, om de är beredda att ompröva sina nej eller om de vill inleda samtal över blockgränsen som enskilda partier.

Rättat: I en tidigare version förväxlades orden: talman och statsminister i faktarutan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons