Greta lockar massorna - men inte i Sverige

Det råder klimatfeber bland Europas ungdomar. En svensk 16-åring uppmanar till strejk för en mer hållbar värld och lockar tiotusentals att demonstrera. Men inte i Sverige. Hon har blivit något av en klimataktivismens fixstjärna, Greta Thunberg.(TT)
Publicerad 2 mars 2019

Hon har blivit något av en klimataktivismens fixstjärna, Greta Thunberg. Hennes uppmaning att skolstrejka för klimatet har fått ungdomar över hela världen att engagera sig. I Belgien, som hon besökte nyligen, har som mest 30 000 ungdomar demonstrerat. Men här i Sverige har stora demonstrationer lyst med sin frånvaro. Klimatprotesten verkar ske mer i det tysta.

"Inga massfenomen"

Magnus Wennerhag är docent i sociologi vid Södertörns högskola och har forskat om aktivism och demonstrationsbeteenden. Han tror att en anledning till att svenskarna inte sluter upp i massdemonstrationer är traditionen av starka folkrörelser.

””

Att klimatfrågan inte påverkar en specifik grupp kan också påverka storleken på engagemanget.

””

Konsekvenser kryper närmare

Att mycket av klimatengagemanget samlas i etablerade organisationer är något som Naturskyddsföreningens ordförande, Johanna Sandahl, håller med om. Samtidigt har intresset för klimatet aldrig varit större, enligt henne.

””

Vad krävs då för att svenska torg ska fyllas för klimatets skull? Även om massdemonstrationer inte verkar ligga i svenskens dna tror Magnus Wennerhag att ett sedan länge beprövat koncept kan få oss att lämna soffan.

””

TT