Annons

Gräns- och id-kontrollers öde avgörs

Id-kontroller som infördes för att minska flyktingströmmen till Sverige upphör att gälla på fredag. Om några få dagar måste regeringen bestämma sig för om id- och gränskontroller ska vara kvar eller inte. - En komplex fråga, upprepar statsministern.(TT)
Publicerad 1 november 2016

Beskedet från regeringskansliet är att frågan om förlängning eller inte bereds. Samma svar gäller gränskontrollerna som gäller fram till den 12 november.

””
””

Grönt ljus

Annons

Förra veckan gav EU-kommissionen klartecken för att förlänga gränskontrollerna i ytterligare tre månader, men regeringen har ännu inte gett besked om man vill utnyttja den möjligheten.

””

TT: Hur länge är det rimligt att pendlare och transportörer ska vänta på besked?

””

Kontrollerna är egentligen ett avsteg från reglerna om fri rörlighet inom passunionen Schengen, men förra årets många flyktingar ansågs vara skäl nog för att Sverige, Tyskland, Danmark, Österrike och Norge skulle få återinföra gränskontroller. Trots att antalet flyktingar minskat drastiskt sedan förra hösten anser EU-kommissionen att det fortfarande råder extrema omständigheter.

Migrationstryck

I dagarna möts Nordiska rådet i Köpenhamn. Riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) vill att de nordiska politikerna där gemensamt ska ställa krav på att kontrollerna blir kvar.

””

Samtidigt anser Wallmark att något måste göras för att förenkla vardagen för resenärer i Öresundsregionen, till exempel genom att slå ihop gräns- och id-kontrollerna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons