NMR-ledaren bland de anhållna i Göteborg

Drygt 20 anhållna misstänkta för våldsamt upplopp är facit hittills efter lördagens demonstrationer i Göteborg. En av de anhållna är NMR-ledaren Simon Lindberg. Polisen fortsätter med trygghetsskapande åtgärder och har ett stort utredningsarbete framför sig.(TT)
Publicerad 1 oktober 2017

Jouråklagare har anhållit 23 personer efter demonstrationerna i Göteborg i går, varav 22 är anhängare till Nordiska motståndsrörelsen (NMR), enligt polisens presstalesman Christer Fuxborg. Personerna är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

En av de anhållna är NMR:s ledare Simon Lindberg, som greps i samband med en tumultartad situation utanför Ica Focus i Göteborg.

””

En motdemonstrant anhållen

En person anhölls utanför Liseberg. Denne är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman.

””

Av de anhållna är 22 män och en kvinna i åldrarna 20-50 år. Majoriteten är hemmahörande på olika orter i Sverige. Två personer är medborgare i andra nordiska länder.

Totalt frihetsberövades över 60 personer under gårdagen, varav 35 greps. De som nu inte har anhållits är frigivna.

””

Stor dokumentation

Häktningsförhandlingar gällande de anhållna kommer att ske på tisdag och onsdag. Samtidigt fortsätter arbetet med förhör av misstänkta och med vittnen.

Polisen har ett gediget utredningsarbete framför sig. Det finns ett stort dokumentationsmaterial att gå igenom, bland annat filmmaterial från polisens kroppskameror som bars under insatsen.

””

Under gårdagens insats skadades två personer lindrigt, en från allmänheten och en polis. Men enligt Fuxborg är man överlag nöjd med insatsen då man befarade att det hade kunnat bli mycket värre.

””

"Normal natt"

Polisen befarade att gårdagens oroligheter i samband med NMR:s marsch i Göteborg skulle fortsätta under resten av dygnet. Men facit blev en "normal lördagsnatt", enligt polisen.

””

Polisen fortsätter med trygghetsskapande åtgärder under söndagen i form av uniformerad polis.

””

TT