Gästerna anländer till Slottskyrkan

Det kungliga bröllopet är verkligen en societetstillställning. Förutom en lång rad kungligheter finns även ett antal miljardärer bland bröllopsgästerna.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2013

Christopher O'Neill har till exempel bjudit in Whitney Kroenke, som är dotter till en av arvtagarna i familjen Warton. Familjen Warton, som är storägare i kedjan Walmart, räknas som en av världens rikaste familjer, skriver Dagens Industri.

Alejandro Santo Domingo är en annan gästerna. Han är son till grundaren av Santo Domingo Group som är storägare i världens näst största bryggeri, SAB Miller.

Bland de svenska gästerna märks bland andra H & M:s vd Karl-Johan Persson och golfproffset Jesper Parnevik.

Brudparet och inbjudna gäster färdas sjövägen på Mälaren från Evert Taubes terrass på Riddarholmen till kvällens middag på Drottningholms slott.

Tre båtar har valts ut för färden till Drottningsholm:

Brudparet och hedersgästerna åker med S/S Stockholm. Det fartyget byggdes 1931 på Oskarshamns varv och var då avsett för Kungliga Generalpoststyrelsen. Det har renoverats i tidsenlig stil från 1930-talet.

M/S Gustafsberg VII byggdes 1912 på beställning av Gustavsbergs porslinsfabrik. Den avlidna prinsessan Lilian var gudmor till fartyget.

M/S Waxholm III byggdes 1903 på Bergsunds varv i Stockholm. I fartygets salonger finns tapet från 1900-talets början. (TT)

Fakta: Slottskyrkan

Slottskyrkan i östra halvan av Slottets södra länga är församlingskyrka för Hovförsamlingen som består av anställda inom de kungliga hovstaterna och deras familjer. Den renoverades senast 1998–1999 då bland annat altare och målningar restaurerades.

Kyrkan invigdes 1754, ritad av Nicodemus Tessin d.y och Carl Hårleman, samtidigt som det nya Slottet i sin helhet. Det tidigare slottet Tre Kronor brann ned i maj 1697.

Gudstjänster hålls i Slottskyrkan varje söndag. Under senare tid har den ursprungliga kyrkoorgeln med 17 stämmor rekonstruerats i en replik. Kyrkan är öppen för allmänheten under sommaren.

Källa: Hovstaten (TT)

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.