Gammal teknik skydd för operatörer

De svenska bussbolagen får passa sig noga när de id-kontrollerar resenärerna. Det säkraste sättet för företagen att undvika lagbrott är att använda gammaldags teknik - papper och penna.(TT)
Publicerad 5 januari 2016

Regeringens hantering av införandet av id-kontrollerna har fått massiv kritik från flera håll och samma sak gäller polisens direktiv till buss- och tågoperatörerna om hur kontrollen rent praktiskt ska gå till. För de inblandade transportföretagen gäller att de måste dokumentera kontrollerna, annars riskerar de böter upp till 50 000 kronor. Å andra sidan riskerar de att byta mot personuppgiftslagen (PUL) om de väljer den enkla vägen - att plåta av id-korten med mobilkameror.

PUL eller inte

Eftersom kontrollerna genomförs i Danmark är det den danska motsvarigheten till PUL som gäller, enligt Datainspektionen. Men om det är ett svenskt bolag som kontrollerar kan det falla under svenska PUL. Swebus, exempelvis, valde under id-kontrollens första dygn att inte fotografera eller kopiera identitetshandlingarna utan i stället anteckna vilken typ av id-kort passagerarna hade, enligt bussföretagets presschef.

””
””

Hafsverk

Datainspektionen gavs inte möjlighet att yttra sig innan reglerna infördes och just sättet som lagstiftningen infördes har kritiserats hårt, inte minst av Advokatsamfundet, som inte heller fick yttra sig.

””
””

TT