Gammal lag om hyreskontrakt ses över

I dag kan ett hyresavtal upphöra om en lägenhet blir förstörd, exempelvis vid en brand. Regeringen ger nu en utredare i uppdrag att se över gällande regelverk och hyresgästens utsatta ställning i sådana fall.(TT)
Publicerad 2 november 2017

I dag kan ett hyresavtal upphöra om en lägenhet blir förstörd, exempelvis vid en brand. Regeringen ger nu en utredare i uppdrag att se över gällande regelverk och hyresgästens utsatta ställning i sådana fall.

"Hyresgäster ska kunna lita på att lagen tar hänsyn till deras intressen även när deras bostadslägenhet förstörs", säger Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister, i ett pressmeddelande.

Före detta justitierådet Bertil Bengtsson har fått uppdraget.

Det är en lag från 1907 som gör att hyresgäster kan bli bostadslösa om lägenheten blir obrukbar. En man i Upplands Väsby utanför Stockholm fick erfara detta i fjol. När hans lägenhet renoverades efter en brand meddelade värden att kontraktet var hävt och att lägenheten skulle göras om till bostadsrätt. Utan hyreskontrakt kunde mannen heller inte få någon försäkringsersättning för tillfälligt boende.

TT