Förtidsröst pekar på högt deltagande

Var sjätte röstberättigad i Sverige, 1,2 miljoner väljare, förtidsröstade i valet till Europaparlamentet.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2014
Foto: Scanpix

Det är nästan en tredjedel fler än under EU-valet 2009 och pekade mot ett rekordstort valdeltagande.

I förra EU-valet röstade bara 45,5 procent av de svenska väljarna, och tills rätt nyligen fanns det inte mycket som tydde på att valdeltagandet skulle bli så mycket större i år, eller i vart fall inte passera magiska 50 procent.

Men med den växande andelen förtidsröster, dagligen rapporterade från Valmyndigheten, har hoppat börjat spira bland partifolk och valmakare om ett rejält lyft.

I en färsk webbenkät från Aftonbladet/Inizio svarade också hela 56 procent av över 2 300 tillfrågade att de verkligen tänkte gå och rösta.

Statsvetaren Jenny Madestam tror att Sverigedemokraternas framfart är en anledning till ökat politiskt intresse.

- Det är ganska polariserat i Europa i dag, och främlingsfientliga partier finns i flera etablerade demokratier som Storbritannien, Holland, Danmark och Sverige. Valet blir en mobilisering från båda sidor, sade hon.

Vid Handelshögskolan i Vasastaden i Göteborg var det full rusch i dag. När fem valdistrikt samsades om vallokalerna blev det stundtals trångt.

- Jag har aldrig varit med om en sådan här kö i val, noterade väljaren Anders Lernberg.

Ändå pekar prognoserna mot att varannan röstberättigad struntar i att rösta. Och det är enorma skillnader i valdeltagande mellan olika områden.

I EU-valet 2009 toppade Södra Ängby i Stockholm med 78 procent. I andra änden återfanns Herrgården i Rosengård i Malmö med 14,7 procent.

Det bottenrekordet upprepas dock inte i år. Redan vid fyratiden på eftermiddagen kunde Solweig Westerlund, valförrättare på Rosengårdsskolan i Herrgården, berätta att 85 väljare dittills hade röstat i vallokalen och det därtill hade avgetts 192 förtidsröster.

Därmed var valdeltagandet uppe i 17,6 procent - med fem timmar kvar att förbättra siffran ytterligare.

Men en rundringning nu på eftermiddagen till flera valnämnder ger inget stöd för att det blir ett valdeltagande högt över 50 procent..

- Det har varit ett jämnt flyt i åtskilliga vallokaler, men tunnare i andra, sade Eva Debels, kanslichef hos valnämnden i Stockholm.

Bilden är ungefär densamma i Malmö där Lars-Erik Hernvall är valnämndens ordförande:

- Det beror nog just på att så många förtidsröstat, 5 000 fler än i förra EU-valet. Men jag tror fortfarande att Malmö kan passera 50 procent.

I Luleå var valnämndens ordförande Tommy Sandström försiktig i sin bedömning.

- Det blir ju mest en gissning. Men jodå, det verkar nog som det blir en ökning. Det låter så i vallokalerna, svarade han.

Lite så där lät det överallt när TT fick kontakt. Men alla pekade också på den kvällsrusning som brukar uppstå timmarna innan vallokalerna stängs och som kan kullkasta alla förhandsspekulationer.

Landets "förtidsröstningsliga" toppas i EU-valet av två storstadslän följt av två glesbygdslän: Stockholm (19,8 procent av röstberättigade), Västra Götaland (18,1), Jämtland (17,9) och Värmland (16,3 procent). I botten hamnade Hallands län med 12,9 procent.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.