Annons

Försenad utredning presenteras i dag

I dag presenteras den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen, som tar upp frågor som a-kassa och sjukskrivningar. Vänsterpartiet reserverar sig mot flera av förslagen.(TT)
Publicerad 2 mars 2015

Sedan 2010 har den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen, där representanter från alla riksdagspartier finns med, stött och blött försäkringarna som ska skydda personer som blir sjuka och arbetslösa. I dag lämnar de över sitt slutbetänkande, som försenats i flera omgångar.

I går uppgav SVT att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen kan komma att slopas. Men enligt kommitténs ordförande Gunnar Axén är det bara aktuellt om en del åtgärder, som kommer att presenteras i dag, genomförs.

””
Annons

Vänsterpartiet skriver på Dagens Nyheters debattsida att partiet är besviket på utredningen och reserverar sig mot flera av förslagen. Enligt partiet bedömer kommittén att det saknas ekonomiskt utrymme för att förbättra sjuk- arbetsskade- eller arbetslöshetsförsäkringen under överblickbar tid.

Sedan tidigare har TV4 avslöjat att blocken är överens om att taket i a-kassan ska indexeras och att den som tjänat tillräckligt mycket kan kvalificera sig för a-kassan, även om den inte arbetat de 80 timmar i månaden under minst sex månader inom ett år som i dag krävs. Kommittén kommer däremot inte föreslå någon obligatorisk a-kassa.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons