Annons

Förälder anmäler avslutning till DO

En förälder i Gällivare kommun har anmält sitt barns skola till diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att skolan har börjat lägga sina skolavslutningar i ett laestadianskt bönehus, något som anmälaren anser strider mot elevens och föräldrarnas trosuppfattning, skriver Norrbottens-Kuriren.(TT)
Publicerad 5 januari 2017

En förälder i Gällivare kommun har anmält sitt barns skola till diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att skolan har börjat lägga sina skolavslutningar i ett laestadianskt bönehus, något som anmälaren anser strider mot elevens och föräldrarnas trosuppfattning, skriver Norrbottens-Kuriren.

I anmälan skriver föräldern att skolan inte tagit hänsyn till protesterna, och familjen vill kunna delta i barnets avslutningar utan att känna sig diskriminerade.

Annons

Den svenska skolan är icke-konfessionell vilket innebär att det inte får förekomma religiösa inslag i utbildningen eller religiös påverkan i skolan. Det går dock, enligt Skolverket, bra att ha skolavslutning i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron.

Læstadianismen grundades som väckelserörelse i Sverige av prästen Lars Levi Læstadius (1800-1861). Stark tonvikt läggs vid syndabekännelse och syndernas förlåtelse.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons