Flyget lamslogs av strejken

I förmiddags lamslogs inrikesflyget, men vid 13-tiden avslutades Pilotföreningens flygstrejk - åtminstone för den här gången. Vissa efterdyningar av konflikten lär det ändå bli resten av onsdagen.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2010
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Vid 13-tiden avslutades Pilotföreningens flygstrejk - åtminstone för den här gången. Vissa efterdyningar av konflikten lär det ändå bli resten av onsdagen.

SAS har blivit indragen i konflikten med piloterna trots att kärnfrågan om inhyrning inte direkt berör SAS piloter.

SAS är en viktig part i arbetsgivarorganisationen Flygarbetsgivarna, men utåt sett vill inte SAS ha några synpunkter på regionalbolagens sätt att hantera sina piloter.

Inrikesflyget lamslogs på förmiddagen då Pilotföreningen tog ut sina 2 000 medlemmar i strejk. Omkring 23 000 passagerare drabbades och mer än hälften av dem är SAS-kunder.

Vid 13-tiden avslutade Pilotföreningen sin strejk men piloterna vid regionalflygbolagen Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg fortsätter att strejka under resten av onsdagen, den sista i deras tredagarsstrejk.

Vid sidan av den pågående strejken var det lugnt på förhandlingsfronten.

Några nya strejkvarsel är därmed sannolikt inte att vänta innan dess, antyder han.

Frågan som piloterna strider för, den om begränsning av arbetsgivarna möjlighet att kunna utnyttja bemanningsföretag, är densamma som hela LO-kollektivet stridit för under våren.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.