Annons

Fler kontroller på sjön i det varma vädret

Varma månader betyder fler timmar på sjön för semesterfirare, och mer jobb för kustbevakningen. - Man har semester och vill koppla av och dricka lite vin på båten. Det är såklart ett stort problem så vi har satt in fler kontroller, säger Johnny Åberg på Kustbevakningen.(TT)
Publicerad 4 juli 2018

Hittills i år har Kustbevakningen gjort 1 261 nykterhetskontroller till sjöss - det är ungefär 30 procent fler än under samma period i fjol.

””

Han berättar att en del kanske "lättar lite på moralen" när solen kikar fram. Man solar, kopplar av och dricker lite extra vin till maten, tills det är dags att styra hemåt.

””
Annons

Lagen om sjöfylleri

I juni 2010 infördes samma nykterhetsgräns på sjön som på vägarna. Den förare som har minst 0,2 promille alkohol i blodet gör sig därför skyldig till sjöfylleri, och den som har mer än 1,0 promille till grovt sjöfylleri. Enligt Kustbevakningen har de sett en minskning av fylla till sjöss sedan lagen började gälla.

””
””

Hälften alkoholrelaterade

Samtidigt visar statistik från Transportstyrelsen att lagen om sjöfylleri kanske inte är tillräcklig. I fjol hade nämligen över hälften av de personer som omkom i olyckor på sjön alkohol i blodet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons