Farligt med bristande livsmedelskoll

Livsmedel, som en fryst lasagne eller färdig sallad, kan innehålla ämnen som ger allergiska reaktioner utan att det redovisas på förpackningen. Livsmedelsverket är medveten om faran men hinner inte kontrollera alla fall.(TT)
Publicerad 8 juli 2016

Att ett livsmedel saknar information om allergener - ämnen som kan ge allergiska reaktioner - är en vanlig anmärkning vid livsmedelskontroller i både Västra Götaland och Stockholm. Särskilt sammansatta livsmedel, som färdig sallad eller lasagne, saknar återkommande uppgifter om allergener, enligt Daniel Selin, avdelningschef vid Livsmedelskontrollen i Stockholms stad.

Det kan exempelvis handla om att man märker ut att livsmedlet innehållet majonnäs, men inte skriver att majonnäs i sin tur innehåller ägg.

””

Risk för falskmärkning

I de flesta fall rättar företagen till brister vid en anmärkning. Gör de det inte, kan de få sanktioner och förbjudas att sälja produkten.

Men det stora problemet är att många varor - särskilt livsmedel som svenska grossistföretag importerar - aldrig kontrolleras, enligt Daniel Selin.

Hos grossistföretagen hinner inspektörerna bara göra enstaka kontrollbesök per år och då bara under någon timme, medan man lägger ner mer tid på kontroll av restauranger.

””

Ny vägledning kommer

Daniel Selin tycker att Livsmedelsverket i sin vägledning ska uppmana till bättre kontroll av livsmedelsinformationen och att den även ska innehålla uppgifter om varifrån maten kommer.

En ny vägledning är på gång, lovar Jan Sjögren, avdelningschef vid Livsmedelverket.

””

Hur bra livsmedelskontrollen är varierar från kommun till kommun, enligt Louise Ungerth vid Konsumentföreningen i Stockholm, och betonar särskilt EU-regeln att särskilt märka ut allergener på livsmedlens innehållsförteckning.

TT