Terrordåd väcker debatt kring utvisningar
””
””
Inte hasta
Men inrikesminister Anders Ygeman (S) vill inte hasta i väg. Terrordådet skedde i fredags och först måste det utredas vad som hänt och om fel har begåtts. Därefter kan man diskutera vad som ska göras, och om regelverk behöver ändras.
””
39-åringen flaggades aldrig som ett säkerhetshot av Säpo. Men antalet personer som bedöms utgöra en fara har ökat kraftigt de senaste åren. Exakt hur många säkerhetshot som just nu befinner sig på svensk mark vill Säpo inte berätta.
Även fallen där Säpo motsätter sig uppehållstillstånd ökar. I de allra flesta fall ger Migrationsverket inte uppehållstillstånd till dessa individer. Men många blir ändå kvar. Oftast beror det på omständigheterna i hemländerna, till exempel att personen riskerar dödstraff eller tortyr. Det finns också länder som inte tar emot utvisningar som sker med tvång.
Färre hittas
Polisens inre utlänningskontroller har också blivit allt färre. Det är polisens främsta verktyg för att hitta avvikna. Konsekvensen blir att färre som gömmer sig hittas.
””
Samtidigt råder det brist på förvarsplatser och polisen har tvingats släppa personer de hittat. Hittills i år har detta skett vid åtminstone tolv tillfällen, enligt polisen.
Moderaterna har föreslagit fler förvarsplatser, i dagsläget finns cirka 350 platser på fem orter i Sverige, och Kinberg Batra anser att förvar ska användas när utvisningsbeslut inte kan verkställas.
Anders Ygeman anser att det måste göras en individuell bedömning i varje fall.
””
TT