"Får inte stopp på flödet av inbrottsligor"

Mellan 50 och 60 identifierade kriminella som ingår i organiserade stöldligor kommer varje vecka in i Sverige, enligt polisens underrättelsetjänst. Många av dem står bakom en stor del av landets bostadsinbrott. - Varje vecka flödar detta in, oavbrutet året runt, säger polisen Göran Landvall.(TT)
Publicerad 5 november 2017

Det finns främst tre kategorier av gärningsmän som begår bostadsinbrott: lokala gärningsmän - ofta missbrukare som behöver pengar till droger -, kriminella ungdomar och så organiserade ligor. De sistnämnda uppskattas stå för hälften av alla villa- och lägenhetsinbrott i Sverige.

””

TT: Men om ni har identifierat de här personerna, varför får ni inte fast dem?

””

Avancerad logistik

De organiserade stöldligorna har oftast sin bas i Östeuropa och har arbetat fram en avancerad logistik likt en kedja, där varje länk har ett speciellt uppdrag att uppföra för att flödet ska fungera.

Göran Landvall tror på att gå in och bryta kedjan - en metod som varit framgångsrik i Norge där man lyckats halvera antalet bostadsinbrott.

””

I Sverige steg antalet villainbrott med 53 procent mellan åren 1996 och 2016, då 13 800 stycken polisanmäldes. Siffror som Villaägarna nyligen presenterade visade att första halvåret i år anmäldes 4 785 fullbordade villainbrott. Procentuellt ökade inbrotten mest i Norrbotten och Västerbotten, jämfört med samma period 2015. Men det rörde ett jämförelsevis litet antal händelser, och berodde på en liga som härjade just då och som polisen fått stopp på, enligt Göran Landvall.

I Sydsverige går dock utvecklingen åt motsatt håll. Antalet villainbrott har minskat med 34 procent i snitt de senaste två åren. I Karlskrona har de minskat med hela 60 procent, rapporterar SVT Skåne.

Det är framför allt de internationella stöldligorna som polisen i region Syd lyckats stoppa. Man har lyckats avbryta deras inbrottsturnéer och därmed stoppat en hel serie brott.

Halvera även här

Målet är att också i Sverige kunna halvera antalet bostadsinbrott från 2015 till 2019. Antalet inbrott var visserligen färre 2016 än 2015, men det är för tidigt att kalla det ett trendbrott. Göran Landvall har lett arbetet med en handlingsplan för att minska inbrotten, som har lämnats till högsta polisledningen för beslut.

Lena Södersten, förbundsjurist vid Villaägarna, anser att det också är regeringens ansvar att se till att något händer.

””

TT