Expert: Oroande utveckling med lastbilskapning

När kontanter blir allt mer sällsynt är det istället varor som lockar kriminella. På kort tid har två av Postnords lastbilar kapats. En oroande utveckling, enligt en säkerhetsexpert. Två män kapar en Postnord-lastbil i nordöstra Göteborg.(TT)
Publicerad 8 november 2017

Två män kapar en Postnord-lastbil i nordöstra Göteborg. Maskerade med rånarluvor tvingar de ur föraren ur lastbilen med en pistol. Vittnen ser dem packa ur gods innan de försvinner i ett annat fordon. Veckor tidigare kapas en annan av Postnords lastbilar. Övervakningsfilmen visar hur två män klättrar in i lastutrymmet bakifrån, från motorhuven på en personbil, mitt i natten och i 80 kilometer i timmen.

””

Planering och övning

Oavsett sker inte angreppen i stundens ingivelse, utan det ligger oftast lång planering och övning bakom, menar Per Geijer.

””

Kontanter blir allt mer en bristvara, inte minst efter sedelutbytet. Istället riktar sig de kriminella in sig på produkter, varor eller bedrägeri i olika former. I handel har rån mot elektronikbutiker blivit allt vanligare. Det är betydligt mer lukrativt än att försöka råna kassan

””

Effektiv samverkan

Värdetransportrån, som det var stora problem med för några år sedan, minskade kraftigt efter att företag själva förbättrade säkerheten - men framförallt på grund av ett ökat samarbete med polisen.

””

TT