Expert: Dåligt omdöme av kungafamiljen

Kritik riktas mot att kungafamiljen tackat ja till bjudresor med privatplan som ägs av EF-grundaren och miljardären Bertil Hult vars avancerade, dolda bolagsupplägg i skatteparadis nu avslöjats. - Kungafamiljen ger prov på dåligt omdöme, säger civilrättsprofessorn Claes Sandgren.(TT)
Publicerad 8 november 2017

När kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel 2010 lät de sig bjudas av Hult på en bröllopsresa värd miljoner. Resan väckte anklagelser om korruption, tills en åklagare konstaterade att Victoria i och med sin ställning är undantagen från lagen om mutbrott. Uppdrag Granskning har nu avslöjat att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kritiken till trots tackat ja till resor med Hults plan efter det.

””

Fyra resor

Hovet bekräftar att kungaparet sedan 2010 flugit med Hults plan fyra gånger vid privata resor. Tre av dessa resor har gjorts i större sällskap men vid den senaste resan, till en födelsedagsmiddag som Hult höll för sin fru i Moskva i somras, reste kungaparet utan Bertil Hult. Den resan har hovet bett om en faktura för.

””

Bertil Hults skatteupplägg utomlands uppger hovet att de hittills inte haft någon kännedom om.

Privata relationer

””

Den aktuella granskningen kan leda till att hovets reserutiner kan komma att ses över.

””

TT