Dinamarca lämnar politiken - kritiserar V

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca väljer att sluta med politiken. Hon kommer att sitta kvar i riksdagen fram till valet, men sedan är det slut. - Jag har tänkt på det här lång tid, kanske man behöver göra något annat. Det har varit ett svårt beslut, säger hon till TT.(TT)
Publicerad 4 februari 2018
””

Dinamarca är ordinarie riksdagsledamot sedan 2002 och feministisk talesperson i Vänsterpartiet. Hon är även ledamot i socialförsäkringsutskottet. Tidigare i dag berättade hon själv i ett inlägg på Facebook om beslutet att sluta:

"Det är nu mindre än en vecka kvar till Vänsterpartiets kongress och en månad kvar till när våra riksdagslistor ska fastställas. Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag vill göra andra saker nu".

Kritik mot partiet

Samtidigt riktar Dinamarca skarp kritik mot sitt parti i en intervju med Svenska Dagbladet. Hon säger bland annat att det är svårt att driva en valkampanj i ett parti där hon känner sig osynliggjord som kvinna.

””

Inte överraskad

Till TT säger Dinamarca att kritiken inte ligger till grund för hennes avhopp.

””

Att lämna Vänsterpartiet är inte aktuellt, säger Dinamarca som kommer att sitta kvar i riksdagen fram till valet. Partiledare Jonas Sjöstedt säger till TT att han vill tacka henne för hennes insatser. Samtidigt säger Sjöstedt att hennes avhopp inte kommer som en direkt överraskning.

””

Under åren som politiker har hon utsatts för mycket hat och hot. Bland annat fick hon hundratals hotmejl sedan hon burit en t-shirt med texten "SD = RASISTER" i riksdagen. Dinamarca var också en av de politiker som medverkade i SVT:s Uppdrag granskning 2016 och berättade om hur hon hotats och sextrakasserats.

På Facebook skriver Rossana Dinamarca att framtiden ännu är oviss.

"Jag kommer dock - om någon tvekade - alltid fortsätta kämpa för en rättvis och feministisk värld."

TT har sökt Jonas Sjöstedt för ytterligare kommentar.

TT