Annons

"Det är en otroligt spänd och farlig situation"

Tårgasen ligger tung över Paris gator och situationen är fortsatt spänd när tiotusentals fransmän demonstrerar i huvudstaden. Svenska Anna Carlstedt säger till TT att hon håller sig inomhus. - Det är sådant väder att tårgasen sprider sig.(TT)
Publicerad 8 december 2018

Anna Carlstedt är forskare och har tidigare varit ordförande för Röda Korset och regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon befinner sig på besök i Paris, men har bott i staden i perioder i 30 år.

””

Ställt in konsert

Annons

Ellen Birath från Lund bor i Montmartre i Paris och jobbar som sångerska. Under lördagen har hennes band ställt in sin planerade konsert på grund av demonstrationerna.

””

Förra helgen åkte Ellen Birath på turné, men när flera vägar blockerades av demonstranter fick bandet svårigheter att hinna i tid till spelningarna.

””

"Tänder på bilar"

Gula västarna (Gilets jaunes) är i grunden ett initiativ som bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Enligt undersökningar som gjorts de senaste veckorna stöttar upp emot 70 procent av den franska befolkningen initiativet, men fördömer våldet.

””

Allvarlig situation

Ellen Birath upplever att många fransmän som i början kallade demonstranterna nedsättande ord nu har börjat inse allvaret i situationen.

””

Anna Carlstedt säger att det är svårt att veta vad demonstrationerna kommer att leda till.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons