Damm har brustit i Skåne - boende evakueras

En damm har brustit i Hästberga i Osby i Skåne och orsakat översvämningar och tvingat boende att evakuera. "Det handlar om oerhörda mängder vatten", säger räddningschefen till TT. Enligt polisen har inga människor skadats. (TT)
Nyheter • Publicerad 7 november 2010

En damm har brustit i Hästberga i Osby i Skåne. Larmet om olyckan kom in 12.55.

Enligt Svensson är en väg i närheten totalt översvämmad och där är också en bro helt bortspolad.

Inga akuta översvämningar har rapporterats in från boende i området.

Räddningstjänsten inventerar nu bostäderna i området. Även flyg har skickats dit för att inventera omfattningen av olyckan.

Polisen uppger att det troligen rör sig om en damm i ett vattenkraft som har brustit och vattnet forsar ut.

Ola Strömberg, vägtrafikledare på Trafikverkets södra region, bekräftar för TT att en bro har rasat efter översvämningarna.

Vägen, en mindre trafikerad asfaltväg, ska vara delvis översvämmad. Trafikverkets personal har precis anlänt till platsen.

Enligt SOS Alarm i Skåne finns ett tiotals räddningsfordon på plats vid dammolyckan. En ambulans har skickats dit, men inga personskador rapporteras hittills.

Vad som har orsakat dammbristningen är ännu inte känt.

Elbolaget Brittedal driver kraftstationen i Hästberga. Göran Persson, elingenjör, har inte lyckats ta sig fram till stationen på grund av vattenmassorna.

Förutom räddningstjänsten är det ett par anställda från Brittedal som är på plats.

Skadorna är omfattande konstaterar han.

Kraftverket står kvar, men betongfundament är bortspolat.

Vad som har orsakat bristningen är ännu inte klarlagt.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.