Annons

KD-ledaren slåss med säkra kort

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor slåss för partiets existens i riksdagen. I sitt Almedalstal satsar hon på två starka kort - sjukvård och äldreomsorg. Men hon fördömer också de nazister som stört deltagare och möten i Visby.(TT)
Publicerad 6 juli 2018

Centerledaren Annie Lööf fick kort avbryta sitt tal tidigare i veckan, människor har känt sig hotade och en person sitter anhållen misstänkt för misshandel.

””

Hon hoppas att fler partier ska ansluta sig till KD:s linje om att deltagande i våldsbejakande och brottsliga organisationer ska kriminaliseras.

Annons

"KD behövs"

Men hennes huvudbudskap är att KD prioriterar sjukvården, äldreomsorgen och polisen. Hon anser att regeringen har tappat kontrollen över välfärden, och hon litar inte heller helt på Allianskollegorna.

””
””

Ebba Busch Thor, som leder ett parti som i senaste SCB-mätningen fick 2,9 procent, hävdar att hennes parti är den viktigaste biten när regeringspusslet ska läggas efter valet i höst.

””

Lotteri

Sjukvård och äldreomsorg är två frågor där KD har ett relativt högt väljarstöd. Och Busch Thor ägnade stor del av talet åt detta.

Att söka plats på ett äldreboende blir mer och mer som att delta i ett lotteri, enligt Busch Thor.

””

Tidigare under dagen föreslog KD att sjukvårdspersonal som jobbar under de mest kritiska sommarveckorna ska få ett 50-procentigt lönepåslag.

””

Mindre byråkrati

Förslaget kostar 4,4 miljarder kronor, en kostnad som ska delas mellan stat och landsting. Busch Thor tror dock att det också finns pengar att tjäna på förslaget, till exempel att landstingen slipper att administrera så långa köer.

Ett annat förslag handlar om att ta de fem första stegen mot att avskaffa landstingen. En del handlar om att bli av med byråkratiska problem, till exempel att införa en nationell standard för journalsystem, så att det går lättare att skicka journaler mellan olika landsting och att införa en nationell sjukvårdsupplysning via vårdguiden 1177.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons