Annons

Brist på gås inför Mårtensafton

Den 10 november är det Mårtensafton, vilket innebär gåsmiddag för många i södra Sverige. Men antalet gåsuppfödare har minskat dramatiskt i Sverige och sommarens värme har gjort att det finns färre gäss, vilket kommer att märkas på borden.(TT)
Publicerad 9 november 2018

Från början var Mårten gås början på den 40 dagar långa fastan som sträckte sig fram till jul. I dag är det inte många som fastar, men traditionen av gåsätande är fortsatt stark i södra Sverige.

Trots detta finns det inte många uppfödare kvar i Skåne, bara ett fåtal. Björn Olsson i Munka-Ljungby står för majoriteten av dagens svenska uppfödning.

””
Annons

Förra året slaktades 15 312 gäss i Sverige. Tio år tidigare var den siffran 19 865.

En halvering

Björn Olsson har haft gäss sedan han var åtta år gammal, och bedrivit uppfödning i större skala sedan 1994. Han har sett uppfödarna försvinna en efter en, och beskriver det som att det i dag bara är för honom som gäss har stor ekonomisk betydelse.

Årligen föder han upp cirka 15 000 gäss.

””

Mycket av minskningen tror han beror på regelverk som gör det svårare för småskaliga uppfödare. Samtidigt är konkurrensen från utlandet svår att möta.

””

Värmen lurade gässen

Sommarens extrema väder har även gjort att gässen trodde att det var sommar redan i maj och slutade värpa. Björn Olsson har därför några tusen gäss färre än vanligt i år.

””

Dagarna innan Mårtensaften jobbar Björn Olsson dygnet runt, sover två, tre timmar varje natt. Sista gåsen slaktas dagen innan Mårtensafton.

Gåsen är mer säsongsbunden i Sverige än i andra länder. Vi har ju bara gåsätande till Mårten. Gäss som inte är slaktade och färdiga till Mårten, är ungefär som att sälja julgranar efter nyår, det är ingen som vill köpa då, säger han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons