Brexit slåss om utrymmet i Almedalen

Brexit och flyktingar tippas bli heta samtalsämnen under årets Almedalsvecka. Seminarierna och arrangörerna blir bara fler och fler, men än är inte gränsen nådd.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Även om Storbritannien ännu inte hade röstat för att lämna EU när de drygt 3 700 evenemangen för Almedalsveckan i Visby planerades lär ämnet ändå diskuteras i debatter, möten och mingel den kommande veckan.

””
””

Lockar folk

Även statsvetaren Marie Demker tror att brexit kommer att påverka.

””

En sökning i programmets seminarier ger 16 träffar på brexit och 167 på Europa. Men ämnet kan förstås dyka upp i diskussioner om migration, som var en viktig orsak till britternas nej, och i de många ekonomiska seminarierna.

Årets stora politiska fråga - hur flyktingmottagningen ska klaras, hur flyktingar ska kunna hitta jobb och bostad och hur alla nyanlända barn ska få en bra utbildning - förekommer också flitigt i programmet. Ordet integration ger 371 träffar, flykting 184 och skola 222.

Scendebut

För Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin blir det debut på Almedalsscenen. Alla partiledarna för de åtta riksdagspartierna kommer att tala där, och för vissa är det mer viktigt att ta sig igenom mediebruset.

””
””

Stig-Björn Ljunggren tror också att de små partierna har mest att vinna på att synas i Almedalen.

””

Ingen gräns

Supervalåret 2014 växte Almedalsveckan med 50 procent och slog rekord, men i år är evenemangen ännu fler. Trots att det kommer att pågå aktiviteter i vart och vartannat hörn i Visby innerstad finns det platser kvar, säger Jenny Sander, koordinator för Almedalsveckan.

””

En trend för årets vecka är att fler arrangörer satsar på att lyssna och påverkas, i stället för att bara sända ut sitt eget budskap. En annan är att företag, organisationer och myndigheter samarrangerar evenemang.

””

TT