Annons

Behövs mer än tuffare tag mot brottsligheten

Högre straff, införandet av nya brott, fler poliser. Det är stort fokus på kriminalpolitiken i valrörelsen. Samtidigt har flera dödsskjutningar inträffat de senaste veckorna, bland annat dödades två personer i Örebro i tisdags. Där efterlyser både polis och forskare mer än hårdare tag.(TT)
Publicerad 8 juli 2018

Det luktar nytt, målarfärg och trä. En reception och flera förhörsrum har byggts på den lokala polisstationen i stadsdelen Vivalla i Örebro. Stationen har funnits här sedan 1999 och hade en reception i början, men den har inte varit öppen på många år. Nu ska det bli ändring på det.

””

Han har arbetat många år i Vivalla, ett av de områden i Sverige som pekas ut som särskilt utsatta. Och hur mår det i dag ?Jo, det börjar gå åt rätt håll, enligt Fredrik Malm. Samtidigt finns stora problem med narkotika, svarta hyreskontrakt, vapen, skjutningar och radikalisering.

Annons

Det är också frågor som har fått stort utrymme i den politiska debatten den senaste tiden. Förslagen om lagändringar, skärpta straff och satsningar på polisen för att komma till rätta med kriminaliteten har duggat tätt.

"Bara jävlas"

””

TT: Många av de här förslagen andas hårdare tag. Behövs det här i Vivalla?

””

Man måste jobba repressivt, säger han. Men då är det viktigt att de som bor i området ser att arbetet ger resultat.

””

Otydligt i lagen

På andra sidan staden, i ett kontorsrum på Örebro universitet, sitter Dennis Martinsson som är doktor i straffrätt. Han har något bekymrad tagit del av förslag och beslut om lagändringar den senaste tiden. Problemet är, enligt Martinsson, att de inte alltid känts helt genomtänkta och att politikerna inte tagit hänsyn till den kritik som framförts. Och det kan få stora konsekvenser.

””

Otydliga lagtexter ger större tolkningsutrymme och mandat för domstolarna. Han ger den nya samtyckeslagen som exempel, där det inte preciseras vad samtycket innebär.

””

Fortsätter höja?

Skärper man straffen på ett område ger det också ringar på vattnet, förklarar han.

””
””

Om han fick bestämma skulle kriminalpolitiken innehålla mer eftertänksamhet.

””
Annons

"För sent"

I Vivalla återkommer Fredrik Malm gång på gång till vikten av ett långsiktigt arbete. Allt kommer inte att lösa sig bara för att det blir fler poliser i Sverige, säger han.

””

Han nämner exempelvis att barn- och ungdomspsykiatrin behöver förstärkas, så de barn som växer upp och mår dåligt får bättre hjälp.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons