Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barnbarnen för historien vidare

Överlevande som kan berätta om vad som hände under Förintelsen blir allt färre för varje år som går. Men nu tar barnbarnen vid och för kunskapen om deras levnadsöden vidare. - Vi är i ett skakigt skede, så nu gäller det att vi tar ansvar, säger Adina Krantz som börjat föreläsa ute på skolor.(TT)

Adinas mormor Olga Amsters familj mördas redan första dagen i Auschwitz. Olga själv överlever och befrias till slut från koncentrationslägret Bergen-Belsen. 1945 kliver den då 19-åriga judinnan från Rumänien i land i Sverige. Här startar hon ett nytt liv.

""

Åker ut och berättar

Olga Amster är, likt många andra av Förintelsen överlevande, inte längre i livet. Men deras historier ska leva vidare - det är både Adina Krantz och hennes barndomsvän Nadine Gerson överens om. Tillsammans startade de 2013 föreningen Zikaron, som betyder "minne".

Föreningen samlar "den tredje generationens överlevande", som åker ut på Stockholms skolor och berättar om sina släktingars personliga öden.

""

Till skillnad från Adina Krantz mormor är Nadine Gersons farmor fortfarande i livet. Förintelsen präglade Nadines uppväxt, men då hade farmodern svårt att tala om det som hänt.

""

Bekämpa intolerans

Antisemitismen blir alltmer påtaglig i samhällsklimatet, inte minst efter dödskjutningarna i Paris och Köpenhamn. Nu ska Zikaron växa, och ska åka ut till skolor i hela landet med hjälp av ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen. Berättelserna om Förintelsens offer är viktiga att förmedla då man kan lära sig från det fruktansvärda som hänt, säger de.

""

Nadine Gerson fyller i:

""

TT

Läs mer