Annons

M presenterar "rivstart" för ny regering

Moderaterna presenterar på egen hand en "rivstart" för en ny Alliansregering. Kampen mot brottsligheten har topprioritet. De övriga Allianspartierna var inte närvarande då M-ledaren Ulf Kristersson presenterade sin "rivstart" i Visby.(TT)
Publicerad 1 juli 2018

De övriga Allianspartierna var inte närvarande då M-ledaren Ulf Kristersson presenterade sin "rivstart" i Visby.

””

Kristersson betonar att det är viktigt att förbereda sig för att regera.

””
Annons

"Kan bli stökigt"

TT: Är det så att du förbereder dig på att eventuellt regera utan Alliansen?

””

Kristersson tänker sig en "rivstart" i höst med bland annat omprioriteringar för 400 miljoner kronor redan i årets budget. Till exempel ska Försvarsmakten få hundra miljoner kronor för att ha råd med att genomföra planerade övningar. Polisen ska få lika mycket för att stärka kampen mot gängkriminalitet i utsatta områden.

””

Fler kontroller

M vill redan i höst ge polisen möjlighet att sätta upp övervakningskameror utan att behöva ansöka om tillstånd. Dessutom ska en kommission mot gängkriminalitet tillsättas för att ta fram lagar som bygger på M-förslag. Fler är kontroversiella, som zonförbud för kriminella och dubbla straff för gängrelaterad brottslighet.

Polisen ska i höst också få i uppdrag att genomföra fler inre utlänningskontroller och tilldelas 50 miljoner kronor extra för det.

””

Utreda tiggeriförbud

Han vill även snabbt tillsätta en utredning för att förbjuda tiggeri och andra utredningar om reformer på andra områden.

””

"Rivstarten" ska vara ingången till den budget för 2019 som en eventuell ny regering i höst kommer att få bråttom med att sätta ihop.

I den budgeten vill M prioritera sänkt skatt på arbete och en bidragsreform. Partiet har bland annat föreslagit ett nytt jobbskatteavdrag för 22 miljarder kronor och besparingar i a-kassa och sjukförsäkring.

Annons

Eniga om mycket

Andra prioriteter för 2019 är att återinföra och förstärka kömiljarden i vården, satsa på utökad undervisningstid i skolan och på mer resurser till polis och försvar.

””

Han bedömer att 80 procent går snabbt att komma överens om. Det som blir svårare att enas kring är till exempel migrationspolitiken eller ett tiggeriförbud.

Alliansen ska senare i sommar presentera en gemensam reformagenda.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons