Finansministern: Skatteplaneringen samhällsfarlig

Tilliten bland vanliga skattebetalare undergrävs, säger finansminister Magdalena Andersson (S) om jätteläckan som visar hur välbärgade över hela världen undviker skatt. LO-ordföranden Karl-Petter Torwaldsson hoppas att skatteplanerarna skäms.(TT)
Publicerad 5 november 2017
””

Hon beskriver fenomenet som "farligt för våra samhällen" och att det undergräver tilliten till systemet.

””

Undersöker lagstiftning

TT: Är det något du vill göra för att försvåra sådana här upplägg?

””

Även Moderaterna reagerar på avslöjandena.

"Vi moderater har sagt att vi är villiga att vidta ytterligare åtgärder för att bekämpa undanhållande av skatter och för att stärka skattemoralen. Så sent som på vår arbetsstämma för några veckor sedan beslutades bland annat att stärka Skattemyndighetens och Ekobrottsmyndighetens arbete med att bekämpa skattefusk", skriver Moderaternas skattepolitiska talesperson Cecilia Widegren i ett uttalande.

"Bryter samhällskontraktet"

Fackförbundet LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att det bryter mot samhällskontraktet att ägna sig åt den typ av skatteplanering som TT och flera andra medier avslöjade på söndagen.

””

Enligt Thorwaldsson visar avslöjandet att oberoende journalistik "är nyckeln" för att förhållandena i samhället ska bli bättre.

””

"Moraliskt fel"

Läckan är den största i sitt slag sedan de så kallade Panamadokumenten 2016. Den består av miljontals dokument från ett 20-tal skatteparadis. De har lämnats till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som delat med sig till det globala journalistnätverket ICIJ. Från Sverige har TT, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter deltagit.

Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv, är en av dem som avslöjats med att ha ett skatteupplägg på Malta.

Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson, säger i SVT:s Agenda att han är kritisk till Östlings skatteplanering.

””

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU kräver Östlings avgång:

"Hans principlösa agerande går emot allt vad den svenska modellen står för. Det är inte lämpligt som ledande företrädare för Sveriges största arbetsgivarorganisation", skriver SSU:s ordförande Philip Botström i ett pressmeddelande.

TT