Annons

Stärkt försvar av Gotland ska utredas

Regeringen tillsätter en ny försvarsberedning som bland annat ska överväga att på sikt förstärka försvaret av Gotland. Liberalerna anklagar regeringen för att fördröja akuta försvarssatsningar.(TT)
Publicerad 9 januari 2017
””

Han kallar försvarsminister Peter Hultqvists anförande på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen för en "besvikelse". I anförandet angrep Hultqvist allianspartiernas krav på ytterligare höjda försvarsanslag redan från i år.

””

Vill ej prata siffror

Annons

Hultqvist betonar att det viktigaste just nu är att se till att den försvarspolitiska inriktning riksdagen beslutade om 2015 verkligen genomförs. Han är villig att diskutera försvarsförmågan, men vill inte i nuläget prata om höjda försvarsanslag.

Diskussionerna kommer att fortsätta i den så kallade försvarsgruppen. Gruppen följer upp innevarande försvarsbeslut som sträcker sig till och med 2020. Där ingår förutom regeringspartierna även Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern. Gruppen hade ett kort möte i Sälen på måndagen.

””

Gotlandsförsvar utreds

Samtidigt som debatten om höjda försvarsanslag på kort sikt fortsätter börjar nu förberedelserna för den försvarspolitiska inriktningen för åren 2021-2025. Regeringen tillsätter en ny försvarsberedning som ska ledas av den förre försvarsministern Björn von Sydow (S). I den ingår representanter för alla partier.

Regeringen ger försvarsberedningen ovanligt snäva direktiv och pekar ut sex områden som ska analyseras. Bland annat ska man överväga ytterligare förstärkning av Gotlands försvar. En återmilitarisering av ön har redan påbörjats och enligt innevarande försvarsbeslut ska en stridsgrupp vara på plats från sommaren 2018.

””

Grannlaga uppgift

Han vill dock inte redan nu spekulera i på vilket sätt öns försvar kan stärkas ytterligare. Det blir en grannlaga uppgift för försvarsberedningen, enligt Hultqvist.

””

En förstärkning kan komma fortare än efter 2020.

””

Andra områden som försvarsberedningen ska analysera närmare är bland annat ett stärkt svenskt cyberförsvar, ett fördjupat militärt samarbete med Finland och totalförsvarets framtida roll.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons