Äldsta landorganismen funnen
Arten, döpt till Tortotubus protuberans, såg inte mycket ut för världen - lämningarna består av tunna trådar, så kallat svampmycel, osynligt för blotta ögat. Men den var avgörande för livets erövring av torra land.
””
Han påpekar att livet uppstod i havet och under miljontals år var bundet till den miljön. Kontinenterna var då helt livlösa. Det fanns inte heller några förutsättningar för växter och djur att etablera sig ovanför havsytan eftersom det inte fanns några tillgängliga näringsämnen på land.
Den första förruttnelsen
Svampar som Tortotubus förändrade allt detta genom att lagra och transportera näringsämnen och bygga upp ett näringsrikt jordlager på planeten.
””
Fossilen hittades för över 30 år sedan, men då förstod ingen riktigt vad de var för någonting. Från början trodde man att de representerade delar av flera olika organismer.
Extremt långlivad
Det är först i och med den nya studien som det blivit klarlagt att alla tillhör en och samma art, Tortotubus protuberans, och att lämningarna helt enkelt är mycel, det vill säga de trådlika underjordiska delarna av en svamp.
De gotländska fossilen som hittats i Burgsvik är cirka 425 miljoner år gamla, från silurperioden. Det innebär att de är bland de äldsta fynden av arten. Något äldre fynd, cirka 440 miljoner år gamla, har gjorts i Nordafrika och Martin Smith har också granskat yngre exemplar från Skottland och USA.
””
TT