Annons

Advokat kräver ny utredning om Kevinfallet

De var bara fem respektive sju år gamla när de pekades ut som mördare i utredningen om fyraåringen Kevins död. Brödernas advokat kräver en ny polisutredning sedan fallet granskats i medier - och åklagaren utesluter inte att förundersökningen återupptas.(TT)
Publicerad 4 maj 2017

Åtal väcktes aldrig mot de två bröderna, eftersom de vid tiden för fyraåringen Kevins död bara var fem respektive sju år gamla. I stället pekades de av polisen ut som skyldiga till mordet på Kevin.

Men efter granskningar av Dagens Nyheter och SVT:s "Dokument inifrån" framstår polisens utredning som klart undermålig. Teknisk bevisning mot bröderna saknas och det erkännande som låg till grund för utpekandet ska ha tillkommit efter ett mycket stort antal förhör.

Annons

Ny utredning

Advokat Tomas Olsson, ombud för de båda bröderna, begär att förundersökningen om mordet återupptas. Han lämnade på torsdagsmorgonen in en formell begäran till Riksåklagaren.

””

Niclas Wargren, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Karlstad, säger att förundersökningen om det misstänkta mordet på fyraåringen Kevin kan komma att återupptas.

””

Brödernas begäran kan komma att påverka hans beslut.

””
””

Tomas Olsson är glad över att åklagaren öppnar för att återuppta förundersökningen.

””

Inte dömda

Brottsmålsadvokaten Viktor Banke har följt mediernas granskningar av fallet och är kritisk till den tidigare utredningen.

””

Eftersom bröderna inte är dömda i formell mening kan de inte begära resning. Viktor Banke tror emellertid att det kan bli tal om att stämma staten, med krav på skadestånd.

Viktor Banke tycker också att det är viktigt att polisens arbete och de metoder som användes utreds ordentligt.

””

Förstörda dokument

Annons

Åklagarkammaren i Karlstad ska se över de beslut som fattades i samband med utredningen från 1998. Myndigheten har dock gallrat bort alla dokument angående mordet, rapporterar SVT Nyheter.

Wargren hoppas att en kopia av akten ska finnas på Åklagarmyndighetens huvudkontor i Stockholm, men hade på torsdagens eftermiddag inte fått svar från Stockholm.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons