Annons

"Akilovs ledare" fortsätter hota

Den man som Rakhmat Akilov kallar sin "emir" fortsätter att sprida sitt hatbudskap till möjliga våldsverkare via en krypterad app. Att kontot inte stängs kan tyda på att underrättelsetjänster ser fördelar med att trafiken fortsätter. Kanske avslöjar han sin egen position.(TT)
Publicerad 4 mars 2018

Abu Osama Noraki är efterlyst av hemlandet Tadzjikistan. Han har av myndigheterna där kallats "Islamiska statens farligaste rekryterare bland tadzjiker". Enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB var Noraki organisatör bakom en liga som greps i augusti 2017 då den planerade terrordåd i Moskva. Det är också känt att han har deltagit i strider i Syrien och Irak.

IS-ledaren höll den 20 februari ett tal via den krypterade appen Zello, visar en inspelning som TT tagit del av. Talet hölls på en Zello-kanal med nästan 15 000 medlemmar. På kanalen sprids regelbundet IS-propaganda till en tadzjikisk publik. Akilov tillhör den tadzjikiska minoriteten i Uzbekistan.

””
Annons

Tar på sig indirekt

De svenska utredarna anser inte att Akilovs terror-kontakter är fullt ut identifierade, och Säpo säger sig fortsätta att utreda dem. De anses inte utgöra något omedelbart hot mot Sverige.

De länder som Noraki räknar upp har alla drabbats av uppmärksammade terrordåd de senaste åren. Talet är, såvitt känt, det närmaste IS kommit ett erkännande av Stockholmsdådet.

””

Akilov själv verkade i rätten förvånad över att IS inte öppet stått för dådet i Stockholm - han har själv svurit trohet till terrororganisationen och hans kontakter säger sig företräda den.

"Styrde handlingar"

Abu Osama Noraki ståtar också i sitt tal på Zello med att ge råd till jihadister runtom i världen.

Talet har förmedlats till TT av USA-stödda Radio Free Europe/Radio Liberty. Redaktionen är specialiserad på bland annat Centralasien och har följt Noraki och flera andra av Akilovs förmodade kontakter i flera år. IS-ledaren brukar tala på just den kanal han nu medverkat i. En säkerhetskälla i Tadzjikistan bekräftar också att rösten tillhör den man som kallar sig Abu Osama Noraki ("Osamas far från Nurak (ett distrikt i Tadzjikistan)".

Akilov har i polisförhör berättat att han mitt under lastbilsfärden den 7 april 2017 talade med "emiren" (ledaren) Abu Osama Noraki.

””

Under den pågående rättegången mot Akilov i Stockholms tingsrätt frågade åklagare Hans Ihrman vad Noraki sagt till den åtalade under samtalet i lastbilen.

””

Stoppa eller tillåta?

Annons

TT har frågat det amerikanska företaget Zello varför det inte stänger det konto som Abu Osama Noraki sprider sitt hat från, eller andra konton som Akilovs kontakter använde. Zello har inte svarat på det men sagt att man samarbetat med svensk och amerikansk polis efter Stockholmsdådet.

Men att stänga konton eller kanaler som jihadister använder är en avvägningsfråga för underrättelsetjänsterna, anser Ranstorp. Å ena sidan kan fler attacker komma om budskap tillåts spridas.

””

Ranstorp är övertygad om att den internationella alliansen mot IS signalspanar mot Akilovs kontakter och försöker lokalisera dem utifrån kommunikationerna på nätet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons