Annons

Polischef i Almedalen: Har god dialog med NMR

Polisen säger sig ha resurser för att kunna garantera att politikfesten i Almedalen går lugnt till och att alla får komma till tals. Dialogen med NMR är god, enligt kommenderingschefen Annika Linderoth. - Vi har en god och ganska lång planering.(TT)
Publicerad 1 juli 2018

Det polisiära ansvaret för Almedalsveckan i Visby delas mellan polisen och Säkerhetspolisen. Polisen har ansvar för säkerheten i området medan Säpo har ansvar för politikerna.

Den lokala polisstyrkan på Gotland har fått rejäl förstärkning den här veckan. Men med hur många vill Annika Linderoth inte säga. Marginalen är dock större än vad man räknat med eftersom det tar tid att få över ytterligare poliser till ön.

””
””
Annons

Inte fler kameror

Hon gör sitt tredje år som kommenderingschef för Almedalen och har annars varit kommenderingschef i 18 år.

TT: Är det någonting som skiljer sig i år jämfört med tidigare?

””
””

Hon blir sällan konkret när hon pratar om polisens arbete, men en sak hon svarar rakt på är att polisen inte fått fler kameror.

””

"Har god dialog"

Samarbetet med Säkerhetspolisen är tätt och livvakter och poliser träffas varje dag i olika mötesformer. Linderoth beskriver det som att man "håller varandra väldigt hårt i handen".

Varje eftermiddag samlas personal för att gå igenom morgondagens evenemang och stämma av om några kan vara medialt heta eller om de hålls av organisationer som är uppmärksammade.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått mötestillstånd under årets vecka. De har dock fått nej till att hyra mark. Förra året störde nazisterna arrangemang men Annika Linderoth säger att man behandlar organisationen på samma sätt i år som tidigare.

””

Ingen polisvecka

TT: När du summerar den här kommenderingen i efterhand, vad tror du krävs för att du ska vara nöjd med den?

””
Annons

Förra årets Almedalsvecka resulterade i 15 olika polisutredningar - bland annat en hatbrottsutredning. Är inte målet att minska den siffran?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons