Weinstein anlitade "armé av spioner"

Harvey Weinstein använde sig av en "armé av spioner" för att tysta kvinnor om sina påstådda sexuella övergrepp. Filmmogulen anlitade journalister och före detta agenter och militärer, som opererade under falsk identitet, skriver The New Yorker.(TT)
Publicerad 7 november 2017

Dokument och flera vittnesmål som tidskriften tagit del av visar att Weinstein hösten 2016 anlitade den internationella säkerhetsfirman Black Cube, som främst drivs av före detta Mossadagenter. Bland annat ska två av firmans privatdetektiver ha mött skådespelaren Rose McGowan innan hon offentligt anklagade Weinstein för våldtäkt, för att samla information.

En av spionerna ska ha utgett sig för att vara kvinnorättskämpe och spelade in minst fyra möten med McGowan.

Kartläggningar

Under en annan identitet mötte samma person en journalist och påstod sig vilja träda fram mot Weinstein. På så vis ville spionen luska ut vilka kvinnor som talade med media. I andra fall intervjuade betalade journalister kvinnor och rapporterade sedan tillbaka till sina uppdragsgivare - Weinstein eller hans spioner.

Spionnätverket ska ha kartlagt dussintals personer genom att samla in och sammanställa information om dem. De privata uppgifterna skulle sedan ha använts för att misskreditera kvinnorna eller hota dem till tystnad.

Ville stoppa publicering

Målet med hela verksamheten angavs enligt The New Yorker uttryckligen i ett kontrakt mellan Weinstein och Black Cube: Att hindra vittnesmålen om Weinsteins beteende från att publiceras.

Trots det trädde flera kvinnor fram i The New York Times den 5 oktober och sedan dess har ett 50-tal kvinnor offentligt anklagat Weinstein för systematiska sexuella trakasserier och flera våldtäkter. Han utreds av polis i USA och i Storbritannien.

Harvey Weinstein förnekar genom en talesperson att han skulle ha bedrivit någon spionverksamhet.

TT