Annons

Unik tonåring fortsätter växa - och går bakåt

En titel, ett fenomen och 14 år av fantasyäventyr. "World of warcraft" håller på att växa upp. - Den typ av berättelser vi gör nu är lite mer intima och kräver mer samförstånd med våra spelare, säger Ely Cannon från utvecklarna Blizzard. Få spel lever längre än en månad.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Få spel lever längre än en månad. Färre är relevanta efter ett år. Bara en handfull lockar spelare ett decennium efter att de först släppts. "World of warcraft" firar snart 14 år som en av spelvärldens allra mest framgångsrika titlar. Antalet prenumeranter världen över har dock minskat stadigt från toppnoteringarna över tolv miljoner för åtta år sedan.

Utvecklarna pratar i stället hellre om sålda tillägg, så kallade expansioner, "Battle for Azeroth" såldes i 3,4 miljoner exemplar när det släpptes 14 augusti i år.

””
Annons

Emotionellt värde

Cannon säger att kontakten med fansen har förändrats mycket under onlinerollspelets första 14 år, numera är det en pågående dialog. Men det betyder inte att parterna alltid är överens.

””

Cannon berättar vidare att utvecklarna numera har en mer långsiktig tanke med det de skapar. Han använder spelvärldens miljöer som exempel:

””

Tillbaka till rötterna

"World of warcraft" har sedan debuten 2004 fått sju expansioner varav "Battle for Azeroth" är den senaste. Men även om de olika tilläggen har varit framgångsrika har det vuxit fram en högljudd grupp spelare som vill återvända till det de kallar originalspelet. Blizzard har till slut gått fansen till mötes och med start vid företagets konvent Blizzcon i dag kan spelare ladda ner demoversionen av det som kallas "World of warcraft: Classic".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons