Kravet efter kvinnornas upprop: Nolltolerans

Krismötena avlöser varandra inom teater- och filmbranschen efter uppropet där 456 kvinnliga skådespelare beskriver grova sexuella övergrepp - De som beter sig så här ska inte få jobb. Det måste få konsekvenser, säger Dramatenskådespelaren Nina Fex.(TT)
Publicerad 9 november 2017

Det första mötet på Dramaten hölls direkt på onsdagsmorgonen. I SVT:s "Morgonstudion" säger Dramatens vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø att han är bestört över uppgifterna och säger att man aldrig medvetet försökt sopa något under mattan.

””

Senare under eftermiddagen hålls ett större möte med personalen på teatern.

"Måste bli öppnare"

Nina Fex arbetar som skådespelare på Dramaten och är en av dem som skrivit under uppropet. Hon ingår även i en grupp medarbetare som regelbundet deltar i möten med teaterledningen, och deltog därför i morgonens krismöte. Hon beskriver det som ett bra samtal.

””

TT: TT: När personer i ledningsposition säger att de inte känner till det som beskrivs i uppropet, vad tänker du då?

””

Nina Fex tror att en viktig åtgärd är att se till att man vid varje filminspelning eller uppsättning ser till att den finns en person som är ansvarig för den här typen av frågor.

””

"Vidrig kultur"

Eva Hamilton, som är ledamot i Dramatens styrelse och tidigare SVT-chef, riktar hård kritik mot branschen.

””
””

Även svensk arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst kallade på onsdagskvällen till ett extra styrelsemöte, skriver SVT.

Svenska Filminstitutet (SFI) skärper nu kraven på de produktionsbolag man väljer att stödja. Ett så kallat "green card", en utbildning i hållbart ledarskap, ska säkerställa nolltolerans mot sexuella trakasserier, säger vd Anna Serner till TT.

””

Gjort skillnad

Certifieringen går ut på att man fått utbildning som handlar om hållbart ledarskap. Idén har diskuterats på SFI under ett eller ett par år, men har då handlat om jämställdhet och mångfald mer generellt. När kraven nu höjs är det självklart att man tar upp sexuella trakasserier som en av utbildningspunkterna.

””

Anna Serner hoppas att uppropet kommer bli början till en förändring, och att fler berättar och höjer sin stämma.

””

TT