Storfilmer inleder filmåret 2016

2016 är bara några dagar gammalt, men biograferna gör inte uppehåll för det. Galasäsongen är snart här och ett flertal storfilmer väntar alldeles runt knuten.(TT)
Publicerad 5 januari 2016

"Oscarsfönstret" är ett namn - "awards season" ett annat - på perioden i januari och februari då filmpriser som Oscar, Golden Globe och Guldbaggen ska delas ut. Det är också en betydelsefull tid för de svenska biograferna eftersom många filmer får gratisreklam av uppståndelsen.

Biobesökarna kan med andra ord dels se fram emot smalare filmer som på förhand har blivit omtalade, som Paolo Sorrentinos "Youth" och Hou Hsiao-Hsiens "The assassin", under årets första månader - men även mer "givna" publikmagneter.

””

Tror på Vikander

På Folkets Hus och Parkers biografer runtom i landet är de breda svenska filmerna mycket viktiga. Mathias Holtz, filmsättare på Folkets Hus och Parker, tror dessutom att Tom Hoopers "The Danish girl" - med Alicia Vikander i en av huvudrollerna - kommer att väcka biopublikens intresse.

””

Stort format lockar

När Filmstaden Scandinavia öppnade i mitten på november innebar det att Sverige fick sin första Imax-biograf. Suget efter att se film i jätteformatet har varit över förväntan, enligt Per Mårtensson.

””

Nästa film att visas i Imax blir Marvel-filmen "Deadpool", med premiär den 12 februari. Per Mårtensson säger att Imax har utlovat mellan 30 och 40 titlar per år i det stora formatet och att SF Bio löpande utvärderar vilken typ av film som drar åt sig mest intresse.

TT