Spielbergs "SVJ" - en jätteflopp

Filmatiseringen av Roald Dahls "SVJ" är på väg att bli den största floppen i regissören Steven Spielbergs karriär. Under premiärhelgen i Nordamerika spelade filmen "bara" in motsvarande 165 miljoner kronor - en enorm missräkning då "SVJ" kostade runt 1,1 miljarder kronor att göra.(TT)
Publicerad 4 juli 2016

Filmatiseringen av Roald Dahls "SVJ" är på väg att bli den största floppen i regissören Steven Spielbergs karriär. Under premiärhelgen i Nordamerika spelade filmen "bara" in motsvarande 165 miljoner kronor - en enorm missräkning då "SVJ" kostade runt 1,1 miljarder kronor att göra.

Filmen saknar stora skådespelarnamn och Variety spekulerar nu kring att det inte räcker med Spielbergs namn för att en film ska bli en "blockbuster". Enligt en undersökning som tidningen hänvisar till uppgav bara 8 procent av biobesökarna att de köpte "SVJ"-biljetter på grund av vem som regisserat filmen.

På senare år har Steven Spielberg gjort filmer som "Lincoln" och "Spionernas bro". De har blivit hyllade men de också lockat en betydligt äldre målgrupp än hans tidigare storfilmer.

Nu återstår att se om "SVJ" är en tillfällig svacka. Redan 2018 har Spielberg chans på revansch - då är det biopremiär för hans filmatisering av Ernest Clines science fiction-roman "Ready player one" och stor publik väntas.

"SVJ - Stora vänliga jätten", som den fullständiga titeln lyder, får svensk biopremiär den 22 juli.

TT