Schyffert sätter köttkonsumtionen under lupp

Går det att döda en gris som man har lärt känna? I tv-programmet "Köttets lustar" undersöker Henrik Schyffert vårt förhållande till kött. - Titta! En märkbart glad Henrik Schyffert kollar in i kameran och ler stort.(TT)
Publicerad 7 november 2017
””

En märkbart glad Henrik Schyffert kollar in i kameran och ler stort. Han sitter i sitt vardagsrum och berättar nöjt att han har lyckats lära grisarna Madeleine och Victoria att sitta på kommando genom att ge dem äpple. Scenen utspelas i Henrik Schyfferts vardagsrum i Stockholm, där de två grisarna för tillfället bor i ett hägn.

Klippet är hämtat från den nya tv-serien "Köttets lustar" som får premiär i SVT 7 december.

Kräver döda djur

””

Han sitter vid ett av borden på en av Stockholms mest kända köttkrogar. Enligt uppgift förvaras varje dag runt tre ton kött i restaurangens lager. För ett program som vill problematisera vårt ökande köttätande kan valet av plats te sig en aning motsägelsefullt.

””

Snabbt avtrubbad

I "Köttets lustar" undersöks vår relation till kött ur olika vinklar. Förutom att ha ett par grisar boende hemma hos sig provar Henrik Schyffert också på att jobba på ett slakteri under en dag.

””
””

Det är inte första gången Schyffert uttalar sig om köttindustrin. I början av 2016 väckte komikern reaktioner när han på Facebook postade en bild på en död kronhjort som han hade skjutit. Henrik Schyffert accepterade kritiken från dem som själva inte äter kött. Men han ansåg också att de som anklagade honom för att vara grym samtidigt som de själva åt industriellt kött var fel ute.

Trots det insåg han inför produktionen av programmet att han själv konsumerar mer industriproducerat kött än vad han själv trodde.

””

Förändrad syn

Hur det går för grisarna Madeleine och Victoria vill han inte avslöja. Deras vara eller icke vara är en del av programidén. Däremot säger han att arbetet med tv-serien har förändrat hans syn på köttätande.

””

TT