Annons

Runge: Det är roligare att jobba med kvinnor

Medan Glenn Close värmer upp inför prisgalesäsongen känner mannen bakom "The wife" stor pepp inför sin fortsatta internationella karriär. Ett krav är att ha kvinnor i huvudrollerna. - De är oftast lite bättre, säger regissören Björn Runge. När en dörr stängs öppnas en annan heter det ju.(TT)
Publicerad 3 december 2018

När en dörr stängs öppnas en annan heter det ju. Björn Runge sitter till exempel i en tjusig hotellsvit, aktuell med succéfilmen "The wife" med Hollywoodstjärnan Glenn Close i huvudrollen. Det trodde han inte när han 2013 på grund av finansieringsstrul tvingades lägga ned sitt dåvarande filmprojekt, "Mission 1325", om den svenska insatsen i Afghanistan.

””

Det han tyckte bäst om var "The wife", som bygger på romanen med samma namn av Meg Wolitzer. Efter en lyckosam brunch med Glenn Close i New York fick han jobbet och trots att finansieringen föll ihop 2016 så återuppstod chansen. Filmen har redan mottagits väl av både kritiker och publik och som grädde på moset är Glenn Close en av de hetaste kandidaterna till nomineringarna för bästa kvinnliga huvudroll inför de kommande prisgalorna i USA.

Annons

Årets Nobelpris

"The wife" inleds med att författaren Joseph Castleman (Jonathan Pryce) får sitt livs mest efterlängtade samtal: han har tilldelats Nobelpriset i litteratur. Snart bär det av till ett kylslaget Stockholm där ceremonin förbereds. Vid sidan av finns hela tiden hans fru, den eleganta och tystlåtna Joan (Glenn Close).

””

Ett par inspelningsdagar ägde rum i Stockholm men det mesta av filmen är inspelad i Glasgow. Inledningsvis blev Glenn Close lite stressad och nästan ångrade att hon hade tackat ja till rollen, som hon upplevde som blek jämfört med maken i filmen.

””

Triggad av nivån

Nu för tiden har Björn Runge skaffat sig ett internationellt managementteam som råder honom i karriären, som ser ut att fortsätta i England. Där trivs han med det proffsiga sättet att jobba och blir triggad av den höga nivån på skådespeleriet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons