Annons

Ovanligt fynd i egyptiska kryptor

Mumifierade skalbaggar, tiotals kattmumier och omkring 100 förgyllda kattstatyer i trä har hittats av arkeologer i Egypten. - Det är väldigt, väldigt ovanligt att skalbaggarna hittas bevarade. Det är jättehäftigt att se, otroligt spännande, säger egyptologen Carolin Johansson.(TT)
Publicerad 11 november 2018

Sammanlagt har sju kryptor upptäckts i nekropolen Sakkara, 30 kilometer söder om Kairo. Enligt Carolin Johansson är det speciella med det nya fyndet att insekterna inuti sarkofagerna är välbevarade.

””

Offrades till solguden

Annons

Skalbaggarna - dyngbaggar - var en viktig symbol i det gamla Egypten. De mumifierades och offrades till solguden Khepri som stod för förvandling - något egyptierna såg som en potential för att kunna återfödas till nästa liv, berättar Johansson.

””

Dessutom lägger baggarna sina ägg i dyngbollen, vilket blev en symbol för att liv kan spira trots kaos och smuts.

Mumifieringen av lik skulle enligt egypterna bevara kroppen för livet efter döden. Mumifiering av djur användes i stället som offer, eller gåvor, till gudarna.

””

Förutom skarabéer och katter omfattar fynden även två sarkofager med krokodilmumier, en kobrasarkofag och statyetter av lejon, en ko och en falk.

Ytterligare en förseglad krypta

Vid utgrävningen som genomfördes vid en av de berömda pyramiderna i Sakkara upptäcktes också en dörr till ytterligare en förseglad krypta. Därmed är den förhoppningsvis skonad från gravplundrare, enligt Mostafa Waziri, generalsekreterare för Egyptens högsta antikvitetsråd.

””

Kryptan dateras till farao Userkafs tid under det egyptiska gamla riket, som varade mellan åren 2 500 och 2 350 före Kristus. Den kommer att öppnas inom de närmaste veckorna.

Sakkara användes som begravningsplats för invånare från de forna egyptiernas dåvarande huvudstad Memfis i över två tusen år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons